واعظی: منتقدان دولت در شرایط کرونا فهم درستی ندارند

به گزارش آذر رئیس دفتر رئیس جمهور اظهار داشت: فردی می گوید کرونا با جلسات هفته ای یک دفعه کنترل نمی گردد، معنای آن نوعی عدم فهم نسبت به شرایط کشور است.

به گزارش آذر به نقل از مهر، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور در گفتگویی درباره انتقادات به دولت در مواجهه با بیماری کرونا، اظهار داشت: اگر فاصله گذاری اجتماعی را راهبرد اصلی ایران برای مقابله با کرونا فرض نماییم، مرحله اول این راهبرد، از همان ابتدای بیماری شروع شد و از قضا این مرحله به اذعان متخصصان بهداشت و درمان، نقش بسیار مهمی در مقابله با اپیدمی در کشور ما داشته است.
وی اضافه کرد: دانش آموزان و دانشجویان بااینکه مواجهه نسبتاً آسان تری با کرونا دارند اما می توانند یکی از خطرناک ترین ناقل ها باشند و بنا بر این تعطیلی مدارس و دانشگاه ها روند شیوع بیماری را به شکل قابل توجهی محدود کرد.
رئیس دفتر رئیس جمهور در ارتباط با این انتقاد که دولت فرصت طلایی مهار بیماری را با تعلل از دست داده و سختگیری ها با تأخیر اعمال شده است، گفت: این نقد منصفانه ای نیست. از لحظه ای که درباب ورود بیماری به کشور به قطعیت رسیدیم، ستاد ملی کرونا را تشکیل دادیم.
واعظی با اعلان اینکه رئیس جمهور شخصاً فرماندهی مدیریت بحران را به عهده گرفته و اقدامات کنترلی را سریعاً آغاز کردیم، اضافه کرد: مرحله اول طرح فاصله گذاری از همان ابتدای کار با تعطیلی مدارس و دانشگاه ها و مراکز تجمع آغاز و قدم به قدم باتوجه به نظر متخصصان امر و مصوبات ستاد ملی کرونا، تکمیل یا تشدید شد.
وی طرح «بسیج ملی مقابله با کرونا» را یکی از عظیم ترین کارها در سطح جهان برای مقابله با کرونا از طرف یک کشور دانست و اظهار داشت: ده ها میلیون نفر در جریان این طرح غربالگری شدند.
رئیس دفتر رئیس جمهور با اعلان اینکه بجای رویکرد انفعالی با رویکرد فعالانه سراغ بیماری رفتیم، گفت: تشخیص زودهنگام و جداسازی بیماران کرونایی بااینکه در مقاطعی آمار مبتلایان ما را بیشتر کرد، اما در پروسه مراقبت و کاهش آمار مرگ و میر بسیار مؤثر بود.
تاخیر و تعللی در کار نبود؛ هر آنچه متخصصان تشخیص دادند اجرایی شد
واعظی با اعلان اینکه سیاست عملیاتی ما در مقابله با کرونا کاملاً با محوریت متخصصان طراحی و تکمیل و اجرایی شد، اضافه کرد: تأخیر و تعللی در کار نبود، هر آنچه متخصصان تشخیص دادند، سریعاً اجرایی شد؛ از تعطیلی مدارس و دانشگاه ها گرفته تا تعطیلی اماکن مقدسه ای که کمتر کسی گمان می کرد، تعطیل شوند.
وی اشاره کرد: معتقدم توفیق نسبی ایران در مدیریت بیماری در مقایسه با خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا نیز از همین تخصص محوری و هوشمندی در انتخاب روش درست نشأت گرفته است.
رئیس دفتر رئیس جمهور در ارتباط با اینکه چرا قم همان ابتدای ورود بیماری قرنطینه نشد، یا فراتر از آن چرا ایران به سمت قرنطینه کامل نرفت؟ اشاره کرد: این پیش فرض که استفاده از قرنطینه کامل، منجر به کنترل سریع تر بیماری می شد، باتوجه به تجربه کشورهای دیگر و آمارهای سازمان بهداشت جهانی، امروز مخدوش شده است.
قرنطینه کامل کارساز نبود
واعظی اظهار داشت: متخصصان ما در نظام سلامت، از همان ابتدا نگاهشان این بود که قرنطینه کامل- چه درباب قم و چه درباب شهرهای دیگر- کارساز نخواهد بود و بجای آن الگویی خاص جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با بیماری طراحی و پیشنهاد کردند که در هفته های گذشته به صورت گام به گام اجرایی شده است.
وی افزود: گذشته از این، عجیب این است که امروز کسانی منتقد قرنطینه نشدن قم شده اند که در زمان اعلام موضوع بیماری در کشور، آنرا پروژه سیاسی دولت برای تأثیرگذاشتن در انتخابات و غیره می دانستند.
رئیس دفتر رئیس جمهور درباب تأثیر تحریم ها در مقابله با کرونا، اشاره کرد: ما به جرأت، تنها کشوری هستیم که به سبب تحریم ها نمی توانیم از تمام ظرفیت خود برای مهار کرونا استفاده نمائیم. حتما اگر تحریم ها وجود نداشت و به همه منابع و ظرفیت های خودمان دسترسی داشتیم، خصوصاً در مدیریت نتایج اقتصادی کرونا، دستمان بازتر بود.
واعظی اشاره کرد: با این وجود، دولت اجازه نداده تا این لحظه، محدودیت های تحریمی، به انفعال و امتناع در تصمیم سازی منجر شود. ما امروز در تولید اقلام بهداشتی پیش گیری از کرونا تقریباً بازار را به ثبات رسانده ایم، نیازمندی های عمده بیمارستانی، همچون در زمینه لوازمی همچون «ونتیلاتورها» به همت شرکت های دانش بنیان در درون کشور تامین شده است و از لحاظ تامین مایحتاج عمومی، ذخیره بسیار خوبی داریم.
وی با اعلان اینکه مقابله ما با کرونا، نبرد نابرابر است، اظهار داشت: چون علاوه بر کرونا، توأمان با تحریم و تروریسم اقتصادی آمریکا نیز در حال جنگیم. با این وجود به همت زحمت کشان نظام سلامت، تولیدکنندگان، همراهی مردم و تلاش دولت، تا این لحظه در این نبرد نابرابر سربلند بوده ایم.
رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: هزاران نفر چه در بخش های مختلف حاکمیتی و چه در بخش خصوصی، از جان شان مایه گذاشتند تا از جان و سلامت مردم حفاظت شود.
واعظی بیان کرد: بخش عمده کشورهایی که درگیر این بیماری اند به گواه سازمان بهداشت جهانی، از ما در مدیریت بیماری عقب ترند. آمار و ارقام اعلامی بعضی کشورها هم که از غلبه کامل بر کرونا یا کنترل آن قبل از شیوع خبر می دهند، محل بحث متخصصان و کارشناسان است.
وی اضافه کرد: ما طبق آمار و ارقام سازمان بهداشت جهانی و در مقایسه با کشورهای دیگر، توفیق نسبی در مدیریت بیماری داشته ایم و این نشانه کارآمدی سیاست های ستاد ملی مبارزه با کرونا و همراهی اکثریت مردم است.
رئیس دفتر رئیس جمهور با اعلان اینکه آنچه وزیر بهداشت بیان کرده اند ناظر به ارزیابی عملکرد نیست، ناظر به این است که مبادا مردم و مسئولان در ادامه اجرای سیاست های کنترلی و راهبرد فاصله گذاری گرفتار تردید و تزلزل شوند، اشاره کرد: ما هم اکنون عملکرد خوبی داشته ایم اما مثل اغلب کشورهای دنیا هنوز به مرحله مهار بیماری نرسیده ایم.
واعظی اظهار داشت: هر گونه بی توجهی و کم دقتی در هفته های آتی ممکنست هر چه تا کنون رشتیم را پنبه کند. بدین سبب لازم است با دقت و تمرکز بالا، همچنان سفارش های متخصصان را مد نظر قرار دهیم.
وی همین طور در ارتباط با دایره اختیارات دولت برای مبارزه با کرونا، گفت: ستاد ملی مبارزه با کرونا در واقع یک ستاد فراقوه ای است و خوشبختانه از اختیاراتی در حد شورای عالی امنیت ملی برخوردار شده است.
رئیس دفتر رئیس جمهور اشاره کرد: آنچه از قول وزیر محترم بهداشت نقل شده، ناظر به دیدگاه های مختلف در پروسه مشاوره است نه اعمال فشار به دولت یا وزارت بهداشت.
اطلاع رسانی دولت درباره «کرونا» بر اساس صداقت و شفافیت بود
واعظی می گوید: در این خصوص، از همان ۳۰ بهمن که بحث شناسایی دو مورد مبتلا به کرونا به قطعیت عنوان شد، رئیس جمهور به وزیر بهداشت ماموریت داد که همان روز موضوع به مردم اعلام و با شفافیت کامل در این زمینه رفتار شود. از آن روز تا کنون صداقت و شفافیت مبنای رویکرد دولت در حوزه اطلاع رسانی درباب کرونا بوده است.
وی همین طور در پاسخ به این پرسش که اگر یکپارچگی وجود داشته، چرا شما چندباری از برخی انتقادات و فضاسازی ها گلایه کردید نیز اظهار داشت: گلایه من البته مربوط به ساختارهای حاکمیتی نبود، در رابطه برخی نیروهای سیاسی منتقد دولت بود.
رئیس دفتر رئیس جمهور اشاره کرد: البته در بین نیروهای سیاسی هم شاهد همراهی حداکثری بودیم با این وجود در شرایطی که نیازمند وحدت و یکپارچگی کامل هستیم، همان حداقل فضاسازی و تخریب هم واقعاً زیاد است.
واعظی با اعلان اینکه ما با انتقاد مشکلی نداریم، شاید وسیع ترین نگاه در مواجهه با انتقادات نیز در این دولت بوده است، اضافه کرد: با این وجود زمانی هست که مردم عمیقاً نگران و مضطربند و افکار عمومی ملتهب است.
منتقدان دولت در شرایط کرونا فهم درستی ندارند
رئیس دفتر رئیس جمهور اشاره کرد: وقتی چشم امید مردم برای کنترل بحران به دولت می باشد و رئیس جمهور برای مدیریت بحران شخصاً در وسط میدان است و از قضا برنامه کاری او هم پخش شده. اینکه باردیگر فردی می آید و می گوید کرونا با جلسات هفته ای یک دفعه کنترل نمی گردد، معنایش نوعی عدم فهم نسبت به شرایط کشور و واقعاً فراتر از رقابت های مرسوم سیاسی و بگومگوهای طبیعی است.
واعظی اظهار داشت: الان که وقت تسویه حساب سیاسی نیست، دیگر چه بحرانی باید رخ دهد که برخی از دوستان ما عملیات روانی و تخریب را متوقف کنند؟ من عرضم این بود که در شرایطی که مسأله جان مردم در بین است، هر اقدامی که تمرکز دستگاه های مسئول را از اصل به حاشیه ببرد، کنشی غیرمسئولانه است.
وی اشاره کرد: مشکلات زیادی برای مدیریت بحران کرونا پیش کشور وجود داشته و دارد اما این مشکلات خوشبختانه با همت و تلاش قهرمانان مبارزه با کرونا، نتوانسته موجب توقف ما شود.
رئیس دفتر رئیس جمهور با اعلان اینکه ما در روزهای مبارزه با کرونا، در بخش های مختلف قهرمانان زیادی داشته ایم، اظهار داشت: اگر بخواهم اولویت بندی کنم، کماکان مهم ترین مشکل ما تحریم است. ما باید بتوانیم برای مقابه با کرونا از تمام ظرفیت و امکانات خود استفاده نمائیم.
واعظی با اعلان اینکه تداوم تحریم در شرایط همه گیری کرونا، نه فقط اقدامی مقابل مردم ایران که جنایت مقابل بشریت است، اضافه کرد: کرونا امروز یک مسأله جهانی است و اینکه ایران نتواند با تمام ظرفیت و منابع خود به جنگ این بیماری برود، عواقبی دارد که دامن همه کشورها را می گیرد.
وی اشاره کرد: جهان باید در مقابل این سیاست جنایت گونه بایستد یا حداقل تبعیت از تحریم های یک جانبه امریکا را متوقف نماید. هرگونه طرفداری از تحریم ایران از طرف هر فرد و گروه و کشوری امروز تجارت با جان ایرانیان است و آنها که به این تجارت اشتغال دارند، بدانند که این لکه ننگین از پیشانی شان پاک شدنی نیست.
رئیس دفتر رئیس جمهور درباره کیفیت حکمرانی ها در پسا کرونا و تأثیرات قابل تأمل این بیماری در حوزه های حکمرانی در ایران، عنوان کرد: حالا البته در میانه بحران کرونا قرار داریم و برای صحبت درباره جهان پساکرونا کمی زود است.
وی اضافه کرد: اما معتقدم نه فقط در ایران بلکه در سطح جهان، از آنجائیکه شیوع ویروس کرونا بعضی از پیش فرض های قطعی در حوزه حکمرانی را با چالش مواجه کرد، به طور قطع شاهد تغییراتی خواهیم بود.
رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به اینکه چه در حوزه فاکتورهای حکمرانی خوب و چه در حوزه سیاست گذاری ها، احتیاج به برخی تجدیدنظرها خواهیم داشت، گفت: این تجدیدنظرها هم در حوزه های شناختی و هم در حوزه های کارکردی خواهد بود. نظریات غالب درباب نظامات اقتصادی و سطح مداخله دولت ها احتمالاً دستخوش تغییراتی خواهد شد.
واعظی با اعلان اینکه به هر حال سیاست ها و دستگاه های فکری، تا زمانی کارآمدند که توان حل مسائل را داشته باشند، اضافه کرد: امروز در مواجهه با مسأله کرونا عملاً فرقی بین جهان اول و جهان سوم نیست. اتفاقاً آنهایی که همیشه از نسخه های با درجه شمول جهانی برای مشکلات سخن می گفتند، امروز مواجهه سخت تری با کرونا دارند.
وی اظهار داشت: نشانه های این شیفت در پارادایم از همین حالا مشهود است و به نظرم همه گروه های سیاسی و دستگاه های اندیشه ورزی در کشور، باید روی این تغییرات تمرکز و برای جهان پساکرونا ادبیات سازی کنند.

منبع: