زحماتی که دیده نمی گردد

به گزارش آذر این روزها که تیم سیاست خارجی ایران در وین درگیری مذاکراتی خیلی سخت و فنی است و برای صیانت از منافع ملی بار دیگر پنجه در پنجه قدرت های جهانی انداخته، شاید هیچ چیز همانند یک صدایی در داخل کشور و حمایت و همبستگی جبهه داخلی با تیم مذاکره کننده، نمی تواند آنها را در این راه سخت یاری کند؛ و البته این کمترین انتظاری است که از هر شخص و نهادی در داخل کشور می رود که منافع و معیشت ملت ایران برای آنها اهمیت دارد.
به گزارش آذر به نقل از ایسنا، با وجود راه دشوار تیم مذاکره کننده ایران در وین و تاکیدهای مکرر دلسوزان نظام بر ضرورت پشتیبانی از مذاکره کنندگان بعنوان نمایندگان ایران، باز متاسفانه عده ای از روی جهل و یا به خاطر منافع شخصی و جناحی کمر به تخریب تیم سیاست خارجی کشور بسته اند و هر روز با سخنی نسنجیده و یا اخباری غیردقیق و ناصحیح، هزینه هایی بر کشور تحمیل می کنند و همین سبب شده که بخشی از توان سیاست خارجی کشور عملا به جای تمرکز بر مذاکرات حساس وین، صرف اصلاح موضع گیری های نادرست همین افراد و جناح ها شود.
پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا به تازگی گزارش یکی از مسؤلان سطح بالای وزارت امور خارجه این کشور به کنگره درمورد روند مذاکرات وین را منتشر نموده که تا حدودی گواه کار سخت تیم مذاکره کننده ایران در مقابل قدرت های خارجی برای صیانت از منافع ملت ایران است.
متن کامل سخنان مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در نشست توجیهی درباره روند مذاکرات احیای برجام در وین به این شرح است: ما پیش رفت کرده ایم اما در وضعیتی اساسا متفاوت با نتیجه دور اول مذاکرات قرار نداریم که چند نکته را راجع به آن توضیح می دهم. اول این که به شفافیت بیشتری دست یافته ایم. به عبارت دیگر، فکر می کنم که آمریکا تصور بهتری از آن چه باید برای بازگشت به پایبندی کامل به برجام انجام بدهد، دارد و ایران هم تصور بهتری از آن چه باید برای بازگشت به پایبندی به برجام انجام بدهد، دارد. نکته بعدی این است که این شفافیت لزوما به معنای اتفاق نظر نیست. هنوز اختلاف هایی وجود دارد و در بعضی موارد اختلافات مهمی در دیدگاه ها در زمینه کارهایی که باید برای بازگشت به پایبندی کامل به برجام انجام شوند و پایبندی کامل به چه معناست، وجود دارد. مسافتی هم که باقی مانده تا طی شود، طولانی تر از راهی است که تابحال پیموده ایم. ازاین رو به نتیجه این مذاکرات نزدیک نیستیم. مذاکرات تجارت گونه و پربار بوده اند، اما هنوز اختلاف هایی وجود دارد که باید بر آنها غلبه کرد.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا ادامه می دهد: دو نکته. اولا، دیدگاه ما هنوز این است که اگر بتوانیم به پایبندی دوجانبه به برجام بازگردیم، این کار را انجام می دهیم، بعنوان پایه ای که بتوانیم بر مبنای آن درباره طیفی طولانی مدت تر، مستحکم تر و گسترده تر از تفاهمات با ایران گفتگو نماییم، همان گونه که رئیس جمهور بایدن هم بارها گفته است. دوما، مطابق تمامی مذاکرات غیرمستقیم با ایران، همیشه بر ضرورت آزادسازی چهار شهروندمان که به صورت غیرقانونی بازداشت شده اند، پافشاری می نماییم. این مورد در این دور از مذاکرات هم مطرح بود و هر باری که با ایران در ارتباط باشیم، چه درباره توافق هسته ای باشد، چه نباشد این مورد پابرجا خواهد بود.
این مقام آمریکایی در ادامه در پاسخ به سوال یکی از شرکت کنندگان در این جلسه درباره این که آمریکا آماده لغو چه تحریم های ضد ایران است، توضیح داد: ما به ایران نمونه ای از تحریم هایی را عرضه کرده ایم که بر این عقیده ایم برای بازگشت به پایبندی لازم خواهد بود که آنها را لغو نماییم و همینطور نمونه تحریم هایی را که باور داریم لازم نخواهد بود لغو نماییم و بعنوان بخشی از بازگشت به برجام، لغوشان نخواهیم کرد. دسته ی سومی هم وجود دارد که موارد سختی هستند، چون این یک روند پیچیده است و دولت ترامپ عمدا و آگاهانه تحریم هایی را با عناوین بخصوصی اعمال کرد، مثلا عنوان تروریسم یا موارد دیگر، باآنکه این کار فقط برای جلوگیری یا به تعویق انداختن بازگشت به پایبندی به برجام انجام شده بود. بنابراین، این کار را سخت تر کرده است. ما باید سراغ هر یک از تحریم ها برویم و ببینیم که آیا قانونی اعمال شده اند یا نه. بنابراین، دقیقا به نمونه هایی که عرضه کرده ایم اشاره نمی کنم، اما نمونه هایی را در سه دسته بندی ای که اشاره کردم به ایران عرضه کرده ایم.
او درباره توالی بازگشت طرفین به پایبندی تشریح کرد: هنوز گفت وگوی زیادی درباره این مورد انجام نشده است، چون هنوز در مرحله مشخص کردن اقداماتی هستیم که هر طرف باید[برای بازگشت به پایبندی به توافق] انجام بدهد. هنوز گفت وگویی درباره توالی انجام نداده ایم. آن چه می توانیم بگوییم این است که آن نوع توالی که آمریکا همه ی کارها را انجام دهد پیش از این که ایران کاری انجام بدهد، توالی مورد قبولی نیست. این را برای ایران روشن کرده ایم. علاوه بر این، آماده انواع مختلف توالی ای هستیم که در جهت منافعمان باشد و منجر به پایبندی کامل هر دو طرف شود، نه این که فقط ما قبل از وارد عمل شدن ایران پایبندی کامل انجام بدهیم.
این مقام وزارت خارجه آمریکا در ادامه در پاسخ به این سؤال که چه دیدگاهی راجع به تضمین خواهی ایران در مقابل عدم تخطی دولت آتی آمریکا از توافق و این مورد که ایران گفته است قبل از کاهش سطح غنی سازی اورانیوم باید لغو تحریم های آمریکا را راستی آزمایی کند، دارد، توضیح داد: درباره ضمانت مکتوب، فکر می کنم روشن است که هیچ چیزی تحت عنوان ضمانت در این حوزه وجود ندارد. این یک تفاهمنامه سیاسی است و موقع انجام شدن توافق مشخص بود که تصمیم گیری درباره تداوم مشارکت در توافق، حق مسلم تمامی اعضای آن است. فکر می کنم اگر دولت بایدن به تفاهمی با ایران و گروه P۵+۱ برای بازگشت به پایبندی به توافق پیدا کند، به قصد عمل کردن با حسن نیت خواهد بود، نه به قصد ترک توافق بدون هیچ دلیل موجهی. اما چیزی تحت عنوان ضمانت وجود ندارد و این را برای ایران روشن کرده ایم که آمریکا چنین چیزی را نمی تواند و نخواهد داد. این یک تفاهمنامه سیاسی مبتنی بر حسن نیت تمامی بازیگران است. ایران تجربه خروج یک جانبه آمریکا از توافق را دارد، یک تجربه ناخوشایند و قابل درک، اما مطمئنا قصد دولت بایدن اگر به پایبندی بازگردد، عمل با حسن نیت خواهد بود، اگر ایران هم چنین کند.
او اضافه کرد: درباره راستی آزمایی لغو تحریم ها هم، اگر همان گونه که گفتیم، موضع ایران این است که آمریکا باید تمامی تحریم ها را برای بازگشت به پایبندی لغو کند و بعد ایران تنها بعد از راستی آزمایی آن اقدامی انجام دهد، توالی قابل قبولی برای ما نیست و صراحتا، فکر نمی کنم اعضای دیگر برجام هم آنرا یک توالی منطقی بدانند. راه های زیادی برای بحث وجود دارد و ما از آنها استقبال می نماییم، اما روندی را که آمریکا اول در آن عمل کند و تمامی تحریم هایی که متعهد به لغوشان است را لغو کند پیش از این که ایران کاری انجام دهد، نمی پذیریم.
این مقام آمریکایی در پاسخ به این سؤال که آیا دولت آمریکا درباره این که چه تحریم هایی لغو شوند با کنگره این کشور مشورت خواهد نمود و آیا انجام دادن اقدامات جزئی متقابل میان ایران و آمریکا برای اعتمادسازی در بین است یا نه و آیا پیشرفتی در زمینه آزادسازی زندانیان آمریکایی در ایران انجام شده یا نه، اظهار داشت: درباره این که آیا اقداماتی در جهت اعتمادسازی در کار خواهد بود یا نه، فکر می کنم همان گونه که می دانید، ایران چند هفته پیش نسبت به اقداماتی که هر طرف می توانند انجام بدهند، تمایل نشان داد. این مورد دیگر در دستورکار نیست. در این مقطع زمانی، مذاکراتی که در وین انجام می شود درباره پایبندی کامل در ازای پایبندی کامل است و ما مشغول این مذاکرات هستیم. درباره زندانیان هم، تمام آن چه می گویم این است که پافشاری زیادی کرده ایم، در این حوزه یک کانال ارتباطی غیرمستقیم با ایران داریم و تا حد زیادی امیدواریم بتوانیم حلش نماییم چون لازم الاجرا است و همان گونه که بارها گفته ایم، جای سوال نیست که ایران شهروندان آمریکایی را فقط به خاطر آمریکایی بودن زندانی می کند، چون آنها هیچ کار اشتباهی انجام نداده اند و ایران هم این را می داند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره این که چه نظری درباره رسیدن به تفاهمی در مذاکرات قبل از موعد توافق اخیر ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه تداوم بازرسی ها وجود دارد و آیا فکر می کند ظرف یک ماه میتوان در این مذاکرات به نتیجه ای رسید، بیان نمود: ما از ابتدا موضعمان این بوده است که قصد نداریم این پا و آن پا نماییم. چون به محض این که تفاهمی میان ما، ایران و گروه P۵+۱ صورت گیرد، این یک نتیجه رسمی خواهد بود. اما قبل از آن، قصد نداریم برای عمل مطابق زمان موجود یا یک ضرب الاجل، عجله نماییم.
این مقام وزارت امور خارجه آمریکا همینطور در پاسخ به این سؤال که چه مدت طول خواهد کشید آمریکا بعد از مشخص شدن تحریم هایی که لغو می شوند، این کار را انجام دهد، اظهار نمود: خیلی طول نخواهد کشید، اما نمی توانیم جزئیاتی در اینباره بگویم. همان گونه که گفتید، پیچیده است اما فکر نمی نماییم که این یک کار زمان بر باشد. وقتی تصمیم بگیریم که تحریم ها را لغو نماییم، لغوشان از نظر ما نسبتا سریع خواهد بود.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که آیا گزارش برخی رسانه ها در خصوص این را که کره جنوبی ۳۰ میلیون دلار از پول های بلوکه شده ایران در بانک هایش را که تحت تحریم آمریکا هستند آزاد کرده، تایید می کند یا نه، اظهار داشت: ما هیچ اقدامی درباره پول ها در کره جنوبی انجام نداده ایم. گهگاه خبرهایی منتشر می شوند اما ما اقدامی در این حوزه انجام نداده ایم.
این مقام آمریکایی در پاسخ به سوالی در خصوص این که چه نظری درباره اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی دارد که می گویند دولت جو بایدن شفافیت کافی را درباره لغو تحریم های غیر هسته ای ایران با آنها به خرج نمی دهد، توضیح داد: فکر می کنم که مکالمات گوناگونی قبل از هر دور مذاکرات با مقامات اسرائیلی داشته ایم. حتما باردیگر خواهیم داشت. عقیده ما این است که شفافیت به خرج داده ایم. همان گونه که گفتم در مرحله بررسی این بوده ایم که کدام تحریم ها را باید برای بازگشت به برجام لغو نماییم. اما به وضوح گفته ایم تحریم هایی که باید لغو نماییم باید تحریم هایی باشند که [لغوشان] برای بازگشت به برجام لازم است. فکر می کنم این را به وضوح به مقامات اسرائیلی گفته ایم. این هفته و بعد از مذاکرت بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد. ما می دانیم که در دیدگاه اسرائیل تفاوت هایی وجود دارد و به آن احترام می گذاریم. درباره دیدگاهمان به امور و شنیدن دیدگاه آنها تا جایی که بتوانیم شفاف خواهیم بود.
وی همینطور درباره این که آیا با عنایت به ادعای متحدان آمریکا در منطقه درباره این که ایران پول به دست آمده از لغو تحریم ها را صرف پشتیبانی از سازمان های تروریستی و ایجاد آشفتگی بیشتر در خاورمیانه کند، دولت آمریکا قصد ندارد بگونه ای منافع حاصل از تحریم ها را راستی آزمایی کند تا برای این موارد هزینه نشوند، توضیح داد: دیدگاه ما این است که وضعیت در دوران فشار حداکثری بدتر شد. آن سال ها سال هایی هستند که فعالیت‎های ایران، فعالیتهای مستقیمش ضد بعضی از متحدان ما در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس، حملات مستقیم به عربستان سعودی در دوران فشار حداکثری بیشتر شد. بنابراین، ارتباط مستقیمی میان لغو تحریم ها و رفتاری ایران در منطقه وجود ندارد. فکر می کنم این از تجربه چهار سال گذشته و بیشتر ثابت می شود. ما مطمئنا می خواهیم به فشار بر ایران و مقابله با فعالیتهای بی ثبات کننده شان در منطقه که متوجه منافع ما و شرکایمان باشند، ادامه دهیم.

منبع: