اقدام استراتژیک ایران برای آغاز صادرات نفت از دریای عمان از نگاه تحلیلگران

به دنبال آغاز صادرات نفت ایران از دریای عمان، خیلی از کارشناسان آنرا اقدامی استراتژیک توصیف و تاکید نمودند که این پایانه جدید به تهران اجازه می دهد که بعد از رفع تحریم ها به سرعت صادرات نفت خویش را افزایش دهد.
به گزارش آذر به نقل از شبکه فرانس۲۴، راه اندازی پایانه جدید صادرات نفت خام از بندر جاسک در ایران به این کشور اجازه می دهد که برای نخستین بار نفت خویش را از دریای عمان و بدون احتیاج به عبور از تنگه هرمز انتقال دهد.
تحلیل گران براین باورند که این اقدام استراتژیک به ایران، بعنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت خام این امکان را می دهد که یک گذرگاه جهانی را دور بزند و در صورت لغو تحریم های آمریکا فروش نفت خویش را افزایش دهد.
همینطور تحلیل گران معتقدند که باآنکه این اقدام امکان دارد قادر به مهار نوسانات قیمت در بازار نفت نباشد اما در صورت لغو تحریم های آمریکا به افزایش صادرات نفت ایران کمک خواهد نمود که سرنوشت آن هم هم اکنون به مذاکرات میان ایران و طرف های توافق هسته ای ۲۰۱۵ در وین بستگی دارد.
یک کارشناس موسسه تحقیقاتی -تجاری “ریستاد انرژی” در این زمینه به خبرگزاری فرانسه اظهار داشت: اگر ایران بتواند از بندر جاسک نفت صادر کند تعداد تانکرهایی که روزانه از مهم ترین گذرگاه نفتی دنیا، یعنی تنگه هرمز عبور می کنند، کاهش خواهد یافت. راه اندازی این پایانه جدید همینطور امکان دارد حق بیمه قیمت های نفت خام را کم کند.
وی ادامه داد: ایران حالا این قابلیت استراتژیک را دارد که صادرات بخشی از نفت خود به بازارهای جهانی را در صورت به وجود آمدن یک شرایط خاص ادامه دهد اما این به خودی خود، اختلال موجود در بازار جهانی نفت را تعدیل نخواهد کرد چونکه سایر کشورهای صادر کننده نفت در حوزه خلیج (فارس) صادرات خویش را از راه پایانه های واقع در تنگه هرمز انجام می دهند.
استفان برِناک یک کارشناس موسسه پی. وی. ام آسوشیت اعتقاد دارد که راه اندازی یک پایانه جدید صادرات نفت از ایران نشان دهنده این است که صنعت نفت تهران احیانا شاهد آخر تحریم ها خواهد بود.
او همینطور اشاره کرد: این اتفاق حالا می تواند این پیام را به جهان منتقل کند که ایران آماده بازگشت سریع به بازارهای جهانی و افزایش فروش نفت خود بعد از رفع تحریم های اقتصادیست.
به نوشته نشربه عرب ویکلی، برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که این اقدام حاکی از قصد ایران برای کالیبره کردن مجدد روابطش با کشورهای غربی و همسایگان عرب در حاشیه خلیج فارس و همینطور آماده شدن برای صادرات نفت بیشتر بعد از رفع تحریم های آمریکا ضد ایران است.
این تحلیل گران می گویند که صادرات نفت از دریای عمان و هدف ایران از این اقدام جدید، کاهش تنش با غرب بر سر تنگه هرمز است، گذرگاهی استراتژیک که تهران در گذشته تهدید به بستن آن کرده است.
به قول این کارشناسان، ایجاد یک پایانه جدید برای صادرات نفت خام می تواند یک بیمه نامه در مقابل محاسبات خود ایران در شرایطی باشد که تصمیم به بستن این آبراه استراتژیک (تنگه هرمز) کند.
عرب ویکلی در ادامه نوشت که راه اندازی پایانه جدید همینطور به تانکرها کمک می نماید تا برای رسیدن به آب های آزاد مسیر کوتاه تری را طی کنند و حتی چند روز زودتر به مقصد خود برسند.
در عین حال، سالم بن عسگر الیامی تحلیلگر امور بین الملل و مشاور سابق وزارت امورخارجه عربستان در این زمینه به عرب ویکلی اظهار داشت: پایانه جدید ایران در بندر جاسک باعث کاهش تنش هایی که بر صنعت نفت و صادرات آن از کشورهای خلیج (فارس) تأثیر می گذارد، نخواهد شد چونکه عنصر جدیدی را به کنترل آبراهه هایی اضافه می کند که این کالای حیاتی از آنها عبور می کنند.
به گزارش آذر به نقل از ایسنا، فرایند رسمی بارگیری و صادرات اولین محموله نفت خام از پایانه جاسک روز پنجشنبه، ۳۱ تیرماه با فرمان رئیس جمهوری آغاز و هدف دیرینه متنوع سازی مبادی صادرات نفت کشور محقق شد.
اجرای طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک با حدود ۲ میلیارد دلار اعتبار مصوب با هدف ایجاد ظرفیت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام و ذخیره سازی و صادرات آن از راه پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت، تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن و توسعه پایدار و اشتغال زایی در سواحل مکران اجرا می شود که تابحال ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه نفت (در روز) بوجود آمده است و این ظرفیت به تدریج و در آینده ای نزدیک به روزانه یک میلیون بشکه می رسد.
بنابر این گزارش، مبدأ خط لوله، منطقه گوره در شهرستان گناوه در استان بوشهر است که بعد از عبور از استانهای بوشهر، فارس و هرمزگان، در ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک به پایانه و تأسیسات دریایی تازه تأسیس شده متصل می شود.

منبع: